Det er flott å eie egen bolig, men det kan også medføre noen ekstra bekymringer. Med på kjøpet kommer nemlig også nedbetaling av lån, kommunale avgifter og en hel haug andre små og store utgifter. Er det formuesskatt der du bor? Og hva gjør du når vaskemaskinen og kjøleskapet streiker samtidig, og det er tre uker til lønning?

Følg disse rådene og senk skuldrene:

1. Lag deg et budsjett
Dette rådet har du hørt tusen ganger før, og det er det en enkel grunn til: Det funker. Gå gjennom kontoutskriftene for de siste månedene, og sjekk hvor pengene dine havner. Hvor går det an å spare inn litt? Noter deg også når regningene kommer.

2. Skaff deg en buffer
Hva gjør du når vaskemaskinen og kjøleskapet streiker samtidig? Som tommelfingerregel bør du ha penger tilsvarende to månedslønner tilgjengelig på en vedlikeholdskonto. Da er du klar for hverdagens små tilbakeslag.

3. Kjøp forsikring
Dette er den beste måten å skaffe seg bedre nattesøvn på. En god boligforsikring sørger for at du ikke står på bar bakke om noe skjer med boligen din. Husk også å ta vare på det som er innenfor hjemmets fire vegger: En innboforsikring erstatter skader på tingene dine.

4. Sjekk skattereglene
Finn ut om din kommune har eiendomsskatt på bolig, og hvor høy den eventuelt er. Som ny boligeier er det uansett aller viktigst å ha kontroll på hvor mye renter du betaler. Du har nemlig rett på tusener i skattelette, men da er det viktig at tallene er riktig oppført i selvangivelsen din.

5. Kutt strømkostnadene
Dette er en av de største utgiftspostene du har som boligeier. Sjekk hvilken pris du har hos din strømleverandør og undersøk hva konkurrentene tilbyr. En oversikt laget av Smarte Penger viser at belysning, oppvarming og varmtvann står for over 80 prosent av strømforbruket i et vanlig norsk hjem. Det lureste du kan gjøre er derfor å senke innetemperaturen, slå av lyset når du forlater et rom, og dusje litt raskere.