Det er spennende å kjøpe bil for første gang og kjenne på friheten det gir. Samtidig er det lett å feilkalkulere de faktiske kostnadene av bilhold, og det gjelder ikke kun for ferske bileiere. Det er flere kostnader tilknyttet bil enn de mest åpenbare, som innkjøp av selve bilen, forsikring og drivstoff. Både det du bruker på bilen og det du taper på bilen gjennom blant annet verdifall må tas med i helhetsbildet. 

Her går vi gjennom kostnader tilknyttet bil, med eksempler. Selv om kostnadene vil variere veldig fra person til person, kan du bruke eksemplene til å regne ut hva dine kostnader vil bli, eller bare få et kjapt overblikk. 

Husk at du har en personlig rådgiver her i banken. Vi hjelper deg gjerne med for eksempel låne- og forsikringskostnader eller å finne ut hvordan en bil vil passe inn i din økonomi. 

Dette er kostnadene tilknyttet bil
• Innkjøp og lån
• Forsikring
• Verdifall
• EU-kontroll
• Service
• Drivstoff eller strøm
• Olje
• Dekk
• Bomavgifter
• Tilleggskostnader

Innkjøp og lån

Er det én kostnad de færreste glemmer, så er det innkjøpskostnaden av bilen. Kanskje har du også funnet ut at du må ta opp billån til hele eller deler av beløpet. Enten du ønsker et vanlig, grønt eller kaskofritt billån, kan du bruke lånekalkulatoren vår til å regne ut hvor mye du kan låne og hva du må betale. Hvor mye egenkapital du har, og hvilket billån du tar opp, avgjør hvor mye lånet vil koste. For eksempel lønner det seg å velge elbil – da er både lån og forsikring ofte mer gunstige.
Eksempel: La oss si du at du skal kjøpe en bil som koster 200 000 kr. 

• Du har ingen egenkapital og skal ta opp et ordinært billån med 5 års nedbetalingstid. Du trenger å låne 200 000 kr. Du betaler da 4 038 kr i måneden med 6,25 % nominell rente. Totale renter og gebyr: 42 285 kr.

• Du har 35 % egenkapital og skal ta opp et grønt billån med 5 års nedbetalingstid. Siden du har 70 000 i egenkapital trenger du bare å låne 130 000 kr. Du betaler da 2 541 kr i måneden med 4,25 % nominell rente. Totale renter og gebyr: 22 467 kr.

Forsikring

Bilforsikring må du ha, men hvilken du trenger, avhenger av flere forhold som alder, bosted, bil og så videre. Prisen kan derfor variere veldig. 

Ansvarsforsikring er lovpålagt og den billigste forsikringen, og dekker kun ansvar, rettshjelp og ulykke. Mange førstegangskjøpere velger en eldre bil, og da kan delkasko være aktuelt – den dekker også brann, tyveri, glasskade og redning/veihjelp. Klinker du derimot til med en nyere eller dyrere bil er kasko eller Bil Pluss gode valg. Ta vår raske forsikringstest for å finne ut hvilken forsikring som passer deg best, eller kontakt oss – vi er her for å hjelpe.

Du må også betale trafikkforsikringsavgift til staten (tidligere årsavgift), og dette betaler du gjennom forsikringsselskapet.

Eksempel:
La oss si du er 18 år og bor på Hamar. Her følger to priseksempler med ulike variabler.

Priseksempel 1: 
Bil: Audi A4 1,8 
Registreringsår: 1998 
Årlig kjørelengde: 16 000 km 
Dekningsomfang: Ansvar, fører og passasjer ulykke og delkasko 
Startbonus: 60 % 
Pris: 6 644 kr, og trafikkforsikringsavgift på 2 975 kr

Priseksempel 2: 
Bil: Nissan Leaf 
Registreringsår: 2018 
Årlig kjørelengde: 12 000 km 
Dekningsomfang: Ansvar, fører og passasjerulykke, leiebil 10 dager og kasko 
Startbonus: 60 % 
Pris: 13 757 kr, og trafikkforsikringsavgift på 2 975 kr

Ta et informert valg
Det er en spesiell følelse å settes seg bak rattet på sin første bil. Før du tar et valg, sett deg godt inn i hvor mye bilen koster deg og hvordan den passer inn i din totaløkonomi. Ikke vær redd for å spørre om hjelp fra noen som har peiling på bil, eller banken din – husk at vi i banken hjelper deg gjerne. God biljakt, og lykke til!