Sparing realiserer drømmer 

- Når det gjelder å spare penger, er det ingenting som slår den såkalte ukehandlingen. En gjennomsnittsnordmann sparer rundt 1 500-2 000 kroner månedlig på å samle dagligvarehandlingen til én dag i uka, sier Christian Vestengen. 

Han er finansrådgiver i Eika Kapitalforvaltning, og holder jevnlig foredrag om hvordan nordmenn kan få lønna til å strekke litt lenger.  

- Jeg er den første til å innrømme at sparing aldri kommer til å bli sett på som sexy. Men vi har dessverre en tendens til å glemme hvorfor vi legge til side penger, sier han og utdyper: 

- Vi sparer for å realisere drømmer. De aller fleste planer for framtiden innebærer en eller annen form for pengebruk. Det gjelder spesielt de store hendelsene i livet, som bryllup, konfirmasjoner og storferien med familien, men også de "små drømmene" i hverdagen.   

De små drømmene i hverdagen? 

- Som å dra på en spontantur til Stockholm, ta med barna til badeland, eller unne seg en teaterforestilling og restaurantbesøk på en tirsdagskveld.

 

Det morsomme er at ved å spare penger, har du faktisk råd til å sløse litt innimellom.  

 

Gode sparetiltak i hverdagen

Det er vanskelig å spare penger om kontoen er tom på slutten av hver måned. Heldigvis kan forholdsvis små sparetiltak utgjøre store summer. Her er noen forslag: 

  • Gjør én stor ukehandel istedenfor mange små. En gjennomsnittsnordmann kan spare rundt 1 500-2 000 kroner hver måned på å samle dagligvarehandlingen. 
  • Fyll bensin når det er billig, oftest på mandag og torsdag morgen. Ved å fylle på de billige tidspunktene kan du spare opptil 2 kroner per liter. Fyller du for eksempel 50 liter drivstoff en gang i uken, kan du spare 100 kroner hver uke. Dette blir da 100 kroner*52  = 5 200 kroner spart i året.
  • Har du glemt å bruke treningssenteret? Finn alternative treningsformer: 500 kroner per måned*12= 6 000 kroner spart i året. 

Vestengen foreslår også å kutte ned på de små kostnadene du har fra dag til dag, eller uke til uke. 

- Start gjerne med å gå inn i nettbanken og sjekk forbruket ditt de siste tre månedene. De fleste får en aha-opplevelse når de ser totalbeløpet på ulike ting.

Videre anbefaler han at du:

  • lager et månedsbudsjett og prøver å holde deg til dette 
  • sjekker strømregningen, og bytter til en billigere leverandør
  • fyller vannflaska med springvann i stedet for å kjøpe i butikken

Og forresten - hvor lang tid har det gått siden du sjekket priser på telefonabonnementet, spør han retorisk. 

 

Opprett en fast spareavtale 

For at sparingen virkelig skal monne, anbefaler Vestengen å sette opp en fast spareavtale i banken, som gjør at for eksempel 1 000 kroner overføres direkte til sparekontoen eller fondet ditt hver måned. Dette gjør litt vondt de første månedene, men etter hvert vil du tilpasse forbruket ditt slik at du ikke merker at du har mindre penger å rutte med i hverdagen, forklarer finansrådgiveren.