Smilende dame sitter i sofaen og ser på nettbrett. foto
Å spare mer er et av de smarteste nyttårsforsettene du kan sette deg.
Er du blant dem som synes det gikk litt for mye penger i desember? Med disse tipsene kommer du bedre i gang i januar.

Nyttårsaften krysser vi fingrene og lover oss selv – og hverandre, at i år skal vi bli flinkere. Vi skal spise mindre, trene mer, slutte å røyke, se mer til vennene våre. Kanskje er du også blant dem som i tillegg har bestemt seg for å bruke pengene mer fornuftig i 2017? Det kan høres vanskelig ut, men er i grunnen det letteste av nyttårsforsettene å komme i mål med.

Her er 3 tips som hjelper deg i gang.

Start BSU-avtale
Boligsparing for ungdom (BSU) er en fantastisk måte for deg som er under 34 år å spare til din første bolig på. En full BSU-konto på 300.000 kroner er gull verdt den dagen du skal kjøpe din første bolig. Pengene på BSU-kontoen får bankens aller beste rente, og best av alt – du får 20 prosent i skattefradrag på alt du sparer. Setter du inn maksbeløpet på 25.000 kroner per år, kan du derfor få 5.000 kroner i skattefradrag.

Den beste måten å spare i BSU på er å legge inn et fast trekk på kontoen din. Da sparer du nesten uten å tenke på det.

Start fondssparing i mobilbanken
Visste du at du med et par tastetrykk faktisk kan starte fondssparing rett fra mobilbanken? Enklere blir det ikke. Velg sparebeløp per måned og hvilket fond du vil satse på, og sett i gang. Aksjekursene går opp og ned, men all erfaring tilsier at med et langsiktig perspektiv på sparingen din, vil du få mer igjen for pengene dine dersom du setter dem i fond fremfor en sparekonto. Dette gjelder ikke minst nå som vi har historisk lav rente.

Opprett en bufferkonto
Penger som står på brukskontoen har en lei tendens til å bli brukt opp, uansett hvor mye det er snakk om. Det er derfor lurt å sette penger til side på en annen konto du ikke har like lett tilgang på. Det er alltid lurt å spare til kortsiktige mål. En dag ryker radiatoren på bilen, du trenger ny vaskemaskin eller bestemmer deg for en litt dyrere ferie. Å ha en bufferkonto når regningene hoper seg opp, er derfor alltid en god idé.

Start sparing i fond

Vi anbefaler fondssparing for deg som ønsker å spare langsiktig. Pengene vokser tradisjonelt raskere i fond enn om de står på konto.
Dame på mobil - smiler

Fem grunner til å fylle opp BSU-kontoen

Slik blir du en BSU-vinner.

Start fondssparing på 1-2-3

Med et par tastetrykk kan du nå starte fondssparing i mobilbanken.

- Der du tidligere kun fikk se info om fondet, er det nå to nye knapper for å endre månedlig sparing og for å gjøre engangsinnskudd. I tillegg kan du opprette spareavtaler i fond du ikke har fra før, forteller Karl Otto Gulseth, markedsdirektør i Eika Kapitalforvaltning.

Nytt av dagen er at det også blir lettere å følge med på hvordan det går med investeringene dine.

- Med enkle grafer kan du følge utviklingen i hvert fond, og du får tilgang til analysene fra våre forvaltere, fortsetter han.

Her er flere nyttige ting du kan gjøre i mobilbanken


Kortere vei

Gulseth forteller at kunder ofte sier de skulle ha startet fondssparing, men ikke har fått somlet seg til det. Eller at de har lurt på om de skulle øke sparingen, men ikke kommet så langt.

- Nå blir det enklere, faktisk bare noen få tastetrykk. Det gjør at veien til å starte sparing er blitt mye kortere, mener Gulseth.


Spre sparingen din

Er du blant dem som startet fondssparing for noen år tilbake, og siden ikke har gjort noe mer med det? Da er det på tide å ta opp tråden igjen.

- Det er typisk for veldig mange. Man har ikke tatt høyde for at lånerenten har gått ned og lønna har gått opp. Vi har derfor bedre råd, men har glemt å følge opp med mer sparing.

 Mange som har lån har fått vesentlig romsligere økonomi som en følge av betydelig lavere månedlige rentekostnader. Da har du mulighet til å øke sparingen din tilsvarende, og det bør skje gjennom langsiktig fondssparing, mener Gulseth.

- Med dagens lave innskuddsrente på sparekontoen din burde du ta mer risiko på sparingen din. Du bør spre sparingen til også å inneholde aksjefond. Aksjefond gir over tid høyere forventet avkastning enn banksparing.