Dokumentarfilmen «The Tinder Swindler», som er basert på VG-saken «Tindersvindleren», topper Netflix-listen over ukens ti mest sette filmer for andre uke på rad. Filmen ligger også på topp 10-listen i 94 land – og er sett 64.7 millioner timer til sammen, ifølge Netflix.

Dokumentaren handler om Simon Leviev som i flere år lurte en rekke kvinner, utleiere og familier for millioner av kroner - for å finansiere sitt eget luksusforbruk. En av dem var norske Cecilie Fjellhøy. Leviev utga seg for å være sønn av en diamantmilliardær fra Israel som levde et luksusliv. Han tok henne med på dyre hoteller, hadde privatjet og livvakter. De møttes på Tinder og etter ca en måned begynte svindelen.

Jeg skal ikke avsløre mer av innholdet i dokumentaren, men svindelen følger en standard oppskrift. Det spesielle med Leviev er at svindelen han gjennomførte er mer ekstrem, han tok kjærlighetsvindel til et nytt nivå.

Kjærlighetsvindel går alltid ut på at man først bygger tillit og får offeret forelsket. Når følelsene har utviklet seg over noen måneder, begynner svindelen. Offeret blir bedt om å betale regninger, ta opp lån og kredittkortgjeld. Og svindleren har alltid en aller annen historie som gjør at offeret gir mer og mer penger. 

Gi gjerne fra deg hjertet ditt, men ikke pengene dine...

Og rådet mot kjærlighetsvindel er like enkelt som det er vanskelig: Gi gjerne fra deg hjertet ditt, men ikke pengene. Dette blir utrolig vanskelig når du er forelsket og stoler på den andre personen. Det kan også oppfattes som et tillitsbrudd, at du ikke stoler på kjæresten din, at du ikke vil hjelpe den du er glad i. Også økonomisk. Og det er nettopp dette svindleren bruker, det følelsesmessige dilemmaet offeret havner i.

Jeg har ikke oppskriften på hvordan et forhold skal være, men for min egen del vil det gå flere år før jeg blander følelser og økonomi. Og da vil jeg heller aldri pådra meg lån eller kredittkortgjeld på vegne av den andre. Og felles økonomi får man først når man er samboere og da med en ryddig kontrakt.

Jeg dater for tiden ei dame jeg møtte på Tinder, vi har møttes et par måneder. I går sa hun:
«Min hånd mangler en stor diamantring»
Jeg svarte:
«Tinder Swindler»
Så får det gå som det vil…..

Kjærlig hilsen Steingrim

Steingrim Soug, sikkerhetssjef i Eika
Steingrim Soug er sikkerhetssjef i Eika

Kilder: vg.no, netflix.com